NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Nieuwe belevingsruimte toont aannemers en installateurs potentieel van groeiende stroom aan data
Het Data Connection Center moet toelaten om de mogelijkheden van onder meer datacaptatie, monitoring en het Internet of Things (IoT) te demonstreren.

Nieuwe belevingsruimte toont aannemers en installateurs potentieel van groeiende stroom aan data

De bouwsector is in volle evolutie. Connecteren en meten zullen daarbij steeds belangrijker worden. In de sector is er vandaag nog te weinig kennis over de technologieën die daarvoor beschikbaar zijn en zullen worden. Daarom maakte Buildwise, het kennis- en innovatiecentrum van de bouwsector, in zijn Experience Center in Zaventem werk van een belevingsruimte die moet toelaten om de mogelijkheden van onder meer datacaptatie, monitoring en het Internet of Things (IoT) te demonstreren. Verstandig omgaan met data heeft volgens het kennis- en innovatiecentrum het potentieel om uitdagingen als het vergroten van de productiviteitsgroei in de bouwsector en klimaatvriendelijker en meer circulair bouwen, het hoofd te bieden. De belevingsruimte kreeg de naam Data Connection Center (DCC) en opent nog dit jaar de deuren.

Data zijn voor heel wat sectoren het nieuwe goud en de bouw is daar geen uitzondering op. De sector heeft te kampen met heel wat uit­dagingen. Digitale technologie, zoals monitoring en datacaptatie, kan daarop minstens een gedeeltelijk antwoord bieden, zowel voor de werking van bouwondernemingen (bijvoorbeeld het digitaal opvolgen van een drogingsproces tijdens uitvoering) als voor het opbouwen van vertrouwen in innovaties (bijvoorbeeld het live monitoren van nieuwe materialen of systemen. De mogelijkheden van datagebruik zijn evenwel nog te weinig bekend in de sector. Om hun potentieel beter te benutten en de bouwsector als een geheel te ondersteunen, bouwt Buildwise in Zaventem het Data Connection Center (DCC). In die ‘controlekamer’ worden data afkomstig van verschillende toepassingen en bronnen verzameld en gevisualiseerd. Daarna wordt die gebruikt om processen, materialen of verbruiken in kaart te brengen, op te volgen en te optimaliseren.

In het Data Connection Center zullen bouwprofessionals inzicht opdoen in de mogelijkheden van data, monitoring en het IoT, bijvoorbeeld bij het opvolgen van de prestaties van een brug.

Een bezoek aan het DCC laat bouwprofessionals kennismaken met de mogelijkheden van data, monitoring en het IoT en met het samenbrengen en afstemmen van verschillende metingen en gecapteerde data. Zo krijgen ze aan de hand van verschillende voorbeelden inzicht in de voordelen en mogelijkheden doorheen verschillende project­fases. Denk aan het live monitoren van het Buildwisegebouw waarin het DCC zich bevindt, het opvolgen van de prestaties van een brug uit nieuwe composietmaterialen of die van een oudere brug, in het kader van preventief onderhoud enzovoort. Het DCC moet aannemers en installateurs stimuleren om de eerste stappen te zetten in de richting van datacaptatie. Naast het aspect beleven is de infrastructuur ook geschikt voor onderzoek en het uitwerken van testen en demonstraties afgestemd op de specifieke werking of vragen van individuele bedrijven. 

“De bouwsector moet werk maken van op­lossingen voor de beperkte productiviteits­groei en efficiëntie en van innovaties die bijdragen aan klimaat­vriendelijk en circulair bouwen. Een complexe taak”, aldus Charlotte Euben, innovation manager bij Buildwise. “Het gericht verzamelen en inter­preteren van data kan daarbij een enorme meer­waarde vormen. Met het DCC kunnen we aannemers en installateurs de voordelen laten zien en laten beleven. Bovendien kunnen we de controlekamer ook gebruiken voor onderzoek van nieuwe materialen, zoals circulair beton.” 

Europese en Vlaamse steun

Het DCC is een belangrijk project voor innovatie in de bouwsector en wordt naast de eigen inbreng van Buildwise financieel ondersteund door EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (162.040 euro) en door het Vlaams Fonds voor Innoveren en Ondernemen (40.510 euro). De totale kostprijs van het project wordt geraamd op 405.100 euro. Verwacht wordt dat bouwprofessionals het DCC kunnen bezoeken vanaf het tweede kwartaal van 2024.

Buildwise kan voor de realisatie van het Data Connection center rekenen op steun vanuit het EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (162.040 euro) en vanuit het Vlaams Fonds voor Innoveren en Ondernemen van het Agentschap Innoveren & Ondernemen (40.510 euro).

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details