NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Op maat gemaakte schoorsteen voor Brussels reconversieproject
Het belang van een goede oplossing voor de schouwen op het dak kan niet onderschat worden.

Op maat gemaakte schoorsteen voor Brussels reconversieproject

Eén van de vele vraagstukken in dit verhaal: hoe verwerk je de uitgangen op het dak van het gebouw? De keuze viel op de Delta-schoorsteen van M&G Group. Een oplossing die voordelen biedt op vlak van afwerking, toegankelijkheid en flexibiliteit voor zowel installateur en eindgebruiker.

Tekst Filip Van der Elst  |  Beeld M&G Group

Kai Sterckx, Account Manager bij M&G Group, licht toe: “Bij zo’n groot project komen er meerdere grote afvoer- en/of toevoerkanalen, zoals voor ventilatie, verluchting en rookgasafvoer, bovenop het dak samen in één technische koker. In een project van deze omvang kan dat tot problemen leiden, want de plaats is beperkt en je moet voldoende ruimte hebben om al deze grote kanalen samen te brengen op het dak. Met het Delta-assortiment beschikt M&G over een flexibele en toegankelijke oplossing om alle doorvoeren te laten uitmonden in één goed ogende prefab schoorsteen.”

Drie lagen

Delta, een CE-gekeurd product, is een prefab schouw die uit verschillende lagen bestaat, vervolgt Sterckx: “De eerste laag dient om de verse lucht aan te zuigen. De tweede laag is een verluchtingselement. En de derde laag, helemaal bovenaan, zorgt voor de rookgasafvoer. Deze drie lagen zijn te allen tijde gescheiden, zodat ze geen invloed kunnen hebben op elkaar. Een belangrijke randvoorwaarde: je wil natuurlijk niet dat de lucht van de rookgasafvoer in het ventilatiekanaal terecht komt. Door Delta te gebruiken kan je dat vermijden.”

Delta, een CE-gekeurd product, is een prefab schouw die uit verschillende lagen bestaat.

Toen M&G Group deze opdracht binnenhaalde gingen de technische experts van de firma meteen aan de slag. “Voor Delta-kappen bestaat er geen standaarduitvoering. Elke kap is op maat gemaakt”, zegt Sterckx. “Dat moet wel, omdat de situatie telkens zeer specifiek is. De afmetingen van Delta hangen af van de diameters van elke buis die bovenop het dak uitkomt. Ook de precieze vereisten kunnen variëren: soms is er nood aan enkel rookgasafvoer, in andere gevallen zitten er tot wel vijf aansluitingen in de buis. In dit project kozen we voor 18 kappen, die elk twee tot zes aansluitingen bevatten.”

Niet op besparen

Het belang van een goede oplossing voor de schouwen op het dak kan volgens Sterckx niet onderschat worden. “Zeker in kleine projecten durft men hier wel eens op te besparen. Nochtans loont de investering wel degelijk. Zo’n kap staat er niet voor even, maar voor twintig jaar. Zonder dakkap riskeer je bovendien met tientallen uitgangen op het dak te eindigen. Onze prefab schouw is één compartiment waar alles in gecentraliseerd zit. Ook op vlak van esthetiek biedt Delta dus mogelijkheden.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details