NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Open technologie basis voor gebouwautomatisering van de toekomst
Onder die glimmende carrosserie schuilt vanzelfsprekend een zeer krachtige motor. VMA koos voor zijn hoofdkwartier in Sint-Martens-Latem voor de technologie van Beckhoff Automation als stille kracht.

Open technologie basis voor gebouwautomatisering van de toekomst

Een future proof showroom. Dat is het nieuwe hoofdkwartier van VMA in Sint-Martens-Latem. Klanten kunnen er ontdekken welke technieken voor het meest toegevoegde waarde kunnen zorgen in hun eigen projecten. De backbone van het systeem is de slimme, open technologie van Beckhoff Automation. 

Zeg niet zomaar installatiebedrijf tegen VMA. Pascal Kinoo, BU Manager: “We willen meer zijn dan dat en onze ervaring en knowhow inzetten om de technologiepartner van onze klanten te worden. Gebouwtechnieken zijn de voorbije jaren immers enorm in ontwikkeling. Er komt steeds meer bij kijken, qua technieken, maar ook qua opzet. Vroeger bedacht je het concept, verzorgde je de engineering en voerde je misschien nog het onderhoud uit. Nu ga je aan tafel zitten met de klant om te zien welke technologie hij allemaal nodig heeft om aan zijn behoeftes tegemoet te komen. Vandaag en morgen.” 

Van links naar rechts: Philip Neyens (Beckhoff), Joris Wouters (VMA), Ronny Roynaert (Beckhoff) en Pascal Kinoo (VMA).

Energie-efficiëntie en gebouwbeheer hand in hand

VMA wil dus in futureproof gebouwen denken. Het uitgangspunt daarvoor moet en zal open technologie zijn. “Dat is de enige manier om te verzekeren dat technieken kunnen mee evolueren met een gebouw en zijn gebruikers. Maar het laat tegelijkertijd toe om makkelijk te schalen. Niet iedereen heeft nood aan high-end oplossingen. We kunnen met elke klant kijken tot waar hij wil gaan”, vertelt Kinoo. Ook duurzaamheid wordt een steeds belangrijker element in dat verhaal. Waar de bouwheer in het verleden geen omkijken had naar de energiefactuur, die was toch voor de rekening van de gebruiker, worden er nu meer eisen gesteld op vlak van energiezuinigheid. Joris Wouters, manager VMA Smart & Sustainable Buildings: “Dan kan je niet om gebouwautomatisering heen. Het is de regeling die maakt dat alles synchroon gaat werken en je de meeste energiewinst boekt. Wij gaan zelfs zover dat wat we beloven op papier, we ook hardmaken in de vorm van prestatiegaranties in een ESCO contract. Gebouwbeheer en energiebeheer gaan hand in hand. ”

Die openheid van de Beckhoff technologie bewijst zich in tandem met VMANAGER. De data die de Beckhoff PLC’s capteren kan eenvoudig naar boven gestuurd worden.

Hoofdkwartier etaleert eigen technisch kunnen

Voor wie nog twijfelt aan wat er vandaag allemaal mogelijk is met gebouwautomatisering, maakte VMA van zijn nieuwe uitvalsbasis in Sint-Martens-Latem zijn speeltuin. Kinoo: “Het uitgangspunt was een innoverend gebouw neer te zetten dat ons kunnen illustreerde. We hebben het onszelf niet makkelijk gemaakt, door bijvoorbeeld zoveel mogelijk verschillende communicatieprotocollen te introduceren. Maar op die manier kunnen we klanten wel tonen wat er allemaal mogelijk is. In de praktijk, met data zwart-op-wit.” Het paradepaardje wat dat betreft is de eigen softwareoplossing VMANAGER, een geïntegreerde oplossing die onafhankelijke systemen van meerdere leveranciers en fabrikanten met elkaar verbindt. “Dat complexe samenspel van technieken hebben we gebundeld in een platform dat eenvoudig oogt en te bedienen is voor klanten, in functie van wat ze nodig hebben. Een onderhoudsmanager zal andere data te zien krijgen, dan een eindgebruiker. Maar alles gebeurt in hetzelfde platform. Dat maakt ons echt onderscheidend”, aldus Wouters.

Voor wie nog twijfelt aan wat er vandaag allemaal mogelijk is met gebouwautomatisering, maakte VMA van zijn nieuwe uitvalsbasis in Sint-Martens-Latem zijn speeltuin.

Beckhoff technologie als backbone

Onder die glimmende carrosserie schuilt vanzelfsprekend een zeer krachtige motor. VMA koos voor zijn hoofdkwartier voor de technologie van Beckhoff Automation als stille kracht. “Omdat openheid voor ons voorop staat. Dat Beckhoff zijn sporen in de industrie verdiend heeft, is wat dat betreft een zeer sterke troef. Daar zijn ze al langer afgestapt van gesloten systemen”, weet Kinoo. Een Beckhoff PLC vormt het hart van het systeem. Die worden verder ondersteund door verschillende remote IO-eilanden en borden die alle data samenbrengen. “Vanuit één PLC kunnen we alle technieken sturen. Nieuw communicatieprotocol nodig? Dan volstaat het om een extra klem toe te voegen en de functieblokken te programmeren. We hoeven geen extra interfaces te gebruiken, alle technieken kunnen dankzij de Beckhoff technologie met elkaar praten. Een bijkomende voordeel is, ook de standaardaanwezigheid van OPC-UA communicatie.” 

Vanuit één PLC kan VMA alle technieken sturen. Nieuw communicatieprotocol nodig? Dan volstaat het om een extra klem toe te voegen en de functieblokken te programmeren

Kracht van een geïntegreerd verhaal

Die openheid van de Beckhoff technologie bewijst zich in tandem met VMANAGER. De data die de Beckhoff PLC’s capteren kan eenvoudig naar boven gestuurd worden.  Wouters: “Door de openheid van hun systemen, kunnen wij er onze eigen invulling aan geven. De data gaat één op één van de sturing naar de visualisatie. We kunnen alle info op een gestandaardiseerde manier meenemen en verwerken tot bruikbare inzichten voor alle gebruikers. Zo kunnen wij onze klanten een krachtige tool aanbieden die data verzamelt en voorspelt hoe een gebouw zich zal gedragen. De meeste klanten beseffen nog niet wat er allemaal mogelijk is met slimme gebouwautomatisering. Als ze hier komen, gaan de ogen open en zien ze de kracht van een geïntegreerd verhaal, dat veel verder gaat dan louter een HVAC-regeling. Dat is de toekomst.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details