NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Schone lucht als bron voor gezonde werknemers
Retrofit is een zinvolle investering omdat oudere en nieuwe installaties technisch en energetisch weer jarenlang optimaal functioneren.

Schone lucht als bron voor gezonde werknemers

Door de hoge energietarieven kijken steeds meer gebouweigenaren naar hoe zij hun gebouwen kunnen verduurzamen. Velen zetten dan ook in op isolerende maatregelen en het installeren van zonnepanelen en warmtepompen. WOLF Energiesystemen adviseert om ook de bestaande luchtbehandelingsinstallatie te laten nakijken. Zo stem je alle systemen op elkaar af voor de meest duurzame energieprestaties.

“Luchtgroepen zijn de afgelopen jaren sterk geëvolueerd qua techniek en systemen”, begint Jimmy Dequeecker, technisch adviseur bij WOLF Energie­systemen. “Hier­door kan een retrofit van zowel oudere als nieuwe installaties een zin­volle investering zijn die zich binnen enkele jaren al terug­verdient.” Bij zo’n retrofit worden bestaande lucht­behandelings­kasten grondig geïnspec­teerd, gereinigd en waar nodig voor­zien van nieuwe onder­delen. Daar­door functioneren de systemen technisch en energetisch weer jarenlang optimaal.

Bovendien is retrofitten aanzienlijk beter voor het milieu. Jimmy: “Alles wat nog goed is, wordt behouden. Door energiezuinige ventilatoren te integreren, lage weerstandsfilters te voorzien en aan warmteterugwinning te doen, helpt WOLF Energiesystemen om veel energie en kosten te besparen. Het allerbelangrijkste is dat schone en goed functionerende luchtbehandelingskasten bijdragen aan de gezondheid en het wel­bevinden van de eindgebruikers.”

Links: Oude situatie – Riemgedreven slakkenhuisventilator. Rechts: Nieuwe situatie – Energiezuinige EC-ventilator.

Oog voor het complete plaatje

Om optimaal invulling te geven aan deze voordelen, gaat WOLF Energiesystemen verder dan het vervangen van traditionele riemgedreven ventilatoren door moderne EC-ventilatoren. “We starten de retrofit standaard met een grondige visuele inspectie”, legt Jimmy uit. “Hoe oud is de luchtbehandelingskast en wat is het huidige energieverbruik? Welke componenten zijn aanwezig? Wat is de status van deze componenten? Is er sprake van veroudering, vervuiling, corrosie of achterstallig onderhoud?” WOLF bekijkt ook de staat van de verschillende filters en een eventuele upgrade naar een hogere of betere graad, de correcte werking van warmteterugwinningssystemen en onderhoudt de afdichtingen, kleppenregisters en regelapparatuur. Indien nodig stelt de leverancier de systemen bij naar actuele technieken, toepassingen en uitvoeringen. 

Daarnaast houdt WOLF Energiesystemen bij een retrofit uitdrukkelijk rekening met het gebouw, haar functie en haar gebruikers. Sluit de lucht­behandelingskast nog aan op de actuele gebruikswensen of zijn de condities gewijzigd, waardoor het verstandiger is om de luchthoeveelheden opnieuw door te rekenen? Het is een ingrijpend onderhoud dat een optimale werking van je luchtbehandelingskast garandeert.

Is retrofit rendabel?

Een retrofit vergt natuurlijk een investering. Om klanten inzicht te geven in deze kosten en de voordelen na de retrofit, maakt WOLF op basis van de huidige en gewenste waardes voor de retrofit een transparant overzicht. Samen met een life cycle costing (LCC) ziet de klant in één oogopslag wat de terugverdientijd is en of een investering in EC-technologie daadwerkelijk rendabel is. Na akkoord demonteert de eigen serviceafdeling van WOLF Energiesystemen zoveel mogelijk componenten. Jimmy: “Zowel de luchtgroep als de terugkerende elementen worden met zorg door ons gereinigd. Daarna wordt, indien nodig, een nieuwe 2-componenten beschermcoating in de kast aangebracht. Vervolgens wordt de luchtbehandelingskast opnieuw ingericht en in bedrijf gesteld. Daarnaast heeft de klant ook minder onderhoudskosten, minder lagers en geen aandrijfriemen.”

De bestaande luchtbehandelingskast wordt door retrofit voorzien van nieuwe warmteterugwinning met een hoger rendement.

Volledig van het gas af

Naast het optimaliseren van je luchtgroepen inventariseert en upgradet WOLF Energiesystemen ook de bestaande warmte- of koude-opwekking. “Door bijvoorbeeld cv-ketels en koelmachines te vervangen door een warmtepomp, kunnen gebruikers volledig zonder gas opereren. Meestal is er voldoende ruimte in de luchtbehandelingskast aanwezig om een change-over warmtewisselaar toe te passen”, besluit Jimmy. “Daarmee slaan gebouweigenaren meerdere duurzame vliegen in één klap.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details