Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Brandbeveiliging

Snel en efficiënt afdichten met nieuw brandwerend isolatieschuim

FOTO3
Voor correcte installatie dient steeds pagina 4 van de handleiding en het systeemoverzicht te worden geraadpleegd.

Tekst | Filip Van der Elst

Beeld | Promat

3 oktober 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Met de introductie van PROMAFOAM®–2C biedt Promat een brandwerend isolatieschuim waarmee het afdichten van kleine doorvoeringen een stuk efficiënter en eenvoudiger verloopt. Het gebruik van PROMAFOAM®-2C kan een aardige tijdsbesparing voor installateurs opleveren. 

PROMAFOAM®–2C is een 2-componenten isolatieschuim op basis van polyure­thaan en halogeenvrije brandvertragers. Dit brandwerend isolatie­schuim is geschikt voor toepassingen in wanden en vloeren en is speciaal ontwikkeld voor het realiseren van afdichtingen rond kabels, brandbare en onbrandbare leidingen en leidingen van split HVAC-systemen om de verspreiding van brand, rook en hitte te voorkomen. 

“PROMAFOAM®–2C verrijkt ons bestaande gamma”, zegt Caroline Remels, Product Manager bij Promat. “Elektriciens moeten vaak doorvoeringen met kabels en leidingen, die zowel uit kunststof als metaal bestaan, afdichten. Het betreft dan voornamelijk kleine openingen. Ook in het verleden hadden we wel al producten in het gamma om dit soort afdichtingen te realiseren, maar die waren vaak minder efficiënt en minder gebruiksvriendelijk dan PROMAFOAM®–2C, dat specifiek voor dit soort toepassingen is ontworpen.”

Het gebruiksgemak is het grootste voordeel van PROMAFOAM®–2C.

Snelheid is het sleutelwoord

“Snelheid is vandaag de dag het sleutelwoord op elke werf”, aldus Remels. “Als we installateurs om feedback vragen, komt dat criterium vaak naar boven: ze hebben nood aan producten die hen tijdswinst op de werf kunnen opleveren. Dat aspect alleen al is voldoende om hen te overtuigen.” 

Het gebruiksgemak is het grootste voordeel van PROMAFOAM®–2C, vult Melvin Van Borm aan, Development Engineer bij Promat. “PROMAFOAM®–2C maakt het afdichten van kleinere leidingen veel eenvoudiger. Bovendien is het weggesneden schuim herbruikbaar. Als de installateur toch schuim over heeft, kan hij dat gemakkelijk afsnijden en opnieuw gebruiken.” Dat komt ook de duurzaamheid ten goede. “We spelen onze rol in het reduceren van de afvalberg op de jobsite, een probleem dat steeds actueler wordt.” 

De hoge aandacht voor duurzaamheid blijkt ook uit de lange gegarandeerde levensduur van tien jaar. “Wat je installeert, moet lange tijd mee kunnen gaan zonder in te boeten aan prestaties”, zegt Remels. 

Het schuim kan op twee manieren worden aangebracht: met een manuele of een elektrische cartridge. Van Borm: “Vooral de frequentie zal de keuze beïnvloeden: wie PROMAFOAM®–2C vaak wil gebruiken, doet er goed aan te investeren in de elektrische oplossing.”

PROMAFOAM®–2C is een 2-componenten isolatieschuim op basis van polyurethaan en halogeenvrije brandvertragers.

Brandprestaties tot twee uur 

PROMAFOAM®–2C is geratificeerd volgens EN 1366-3, de norm voor het testen van doorvoeringen. “De brandprestaties variëren van EI60 tot EI120, afhankelijk van de context en het type leiding dat door de doorvoering gaat”, aldus Van Borm. In sommige situaties wordt de 2-componenten schuim ook toegepast in combinatie met de PROMASTOP®-TDW brandwerende wrap om EI120, en dus een brandprestatie tot twee uur, te bekomen. De schuim is met nog andere producten uit het Promat-gamma complementair, zoals de PROMASTOP®–FB brandwerende steen.

Op zijn website voorziet Promat alle nodige documentatie voor PROMAFOAM®–2C. Geïnteresseerde installateurs kunnen ook aansluiten bij de praktische opleidingen die Promat-experts geven over het Fire Stopping-gamma van de firma in zijn geheel. Elk kwartaal staat er minstens een sessie in het Nederlands en het Frans op het programma. Uiteraard komt PROMAFOAM®–2C uitgebreid aan bod in de sessies.     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details