NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Ultrasoon systeem maakt platenwarmtewisselaars nog milieuvriendelijker
Zelfs de meest complexe vraagstukken over warmtewisselaars worden opgelost.

Ultrasoon systeem maakt platenwarmtewisselaars nog milieuvriendelijker

CHEC – de Compact Heat Exchanger Company – werd opgericht in 2008 en is in België en Luxemburg een trotse partner en verdeler van platenwarmtewisselaars van het gerenommeerde merk Sondex, deel van de Danfoss-groep. CHEC heeft zich in de loop der jaren bewezen als go-to adviseur voor vraagstukken met betrekking tot warmteterugwinning en -overdracht. In hun zoektocht naar meerwaarde voor de klant kwam nu ook Ultrasonic op hun radar …

Sondex heeft zich onderscheiden door uitgebreid in onderzoek en ontwikkeling te investeren voor zijn producten. Dit heeft geresulteerd in het breedste portfolio van plaattypes op de markt. De specifieke plaatstructuur zorgt voor een zeer efficiënte warmteoverdracht, waardoor minder platen en uitwisselend oppervlak nodig zijn. Ann Bynens, verkoopmedewerker bij CHEC: “De platen van Danfoss Sondex worden geperst in Denemarken en de platenwarmtewisselaars worden vervolgens geassembleerd in zeventien verschillende fabrieken in veertien landen. Voor de regio’s België en Luxemburg worden de warmtewisselaars gebouwd in Purmerend (Nederland). Dankzij ons goede contact met de Nederlandse productiefaciliteit en lokale voorraad kunnen we vaak snelle levertijden garanderen, wat zeker een troef is!”

Een dubbelwandige wisselaar op locatie.

Duurzaam antwoord op stijgende gasprijzen

Gezien de stijgende gasprijzen en groeiende aandacht voor milieubescherming wint de duurzame energiebron KWO (koude- en warmteopslag) terrein bij de verwarming van gebouwen. Bij KWO-installaties wordt grondwater gebruikt om warmte en koude op te slaan. Door middel van boringen worden twee waterbronnen gecreëerd: een warmtebron en een koudebron. In de winter wordt de warmtebron benut om grondwater op te pompen, dat vervolgens via een warmtewisselaar wordt gebruikt om gebouwen te verwarmen. Het afgekoelde water keert terug naar de koudebron. In de zomer wordt het proces omgedraaid: koud water wordt opgepompt om gebouwen te koelen en het verwarmde water wordt teruggevoerd naar de warmtebron. Warmtepompen worden aangesloten op de bron voor verwarming, terwijl koeling rechtstreeks kan plaatsvinden met grondwater.

Om te voorkomen dat grondwater en het watercircuit in het gebouw met elkaar vermengen, worden dubbelwandige platenwarmtewisselaars gebruikt.

Dubbelwandige platenwarmtewisselaars 

Om te voorkomen dat grondwater en het watercircuit in het gebouw met elkaar vermengen, worden dubbelwandige platenwarmtewisselaars gebruikt. Danfoss Sondex heeft met de Sonder Safe-platen de ideale oplossing in huis. De Sonder Safe-plaat wordt gecreëerd door twee identieke platen samen te persen en de vier inlaatpoorten te laserlassen, waardoor een dubbelwandige plaat met een holte ontstaat. In het zeldzame geval van lekkage door corrosie of scheurtjes zal het water zichtbaar uit de warmtewisselaar stromen zonder enige vermenging van media. Defecte platen kunnen vervolgens geïdentificeerd, gerepareerd of vervangen worden.

Ultrasonic Group levert systemen die op een chemicaliënvrije en niet-giftige wijze biofilm bestrijden, waardoor het de meest effectieve, kostenefficiënte en milieuvriendelijke methode is om alle soorten watersystemen te beschermen.

Biofilm bestrijden met ultrasone trillingen

Maar zoals alles waar stromend water mee gemoeid is, bestaat het risico op afzetting van een ‘slijmlaag’. Die biofilms vormen microbiologische lagen waarin algen, bacteriën, kalkaanslag, corrosie en andere ziekteverwekkers gedijen. Ze hechten zich aan vochtige of natte oppervlakken. Ann Bynens: “Het partnership werd recent opgestart. Ultrasonic Group levert systemen die op een chemicaliënvrije en niet-giftige wijze biofilm bestrijden, waardoor het de meest effectieve, kostenefficiënte en milieuvriendelijke methode is om alle soorten watersystemen te beschermen. Dankzij de ultrasone trillingen raken de leidingen veel minder snel verstopt, waardoor er minder frequent reiniging nodig is. We geven onze klanten de mogelijkheid om dit systeem als een aantrekkelijke optie toe te voegen aan hun installatie, waardoor hun platenwarmtewisselaars nóg milieuvriendelijker worden dan ze al zijn. Dit is werkelijk een situatie waarbij iedereen wint!”  

Het specifieke SonderSafe-plaatpatroon zorgt voor een gunstige warmteoverdracht, waardoor er minder platen en warmtewisselend oppervlak vereist zijn.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details