NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Verlichting aansturen met B.E.G.: goed voor het klimaat, de factuur én het welzijn
Vandaag de dag is B.E.G. gespecialiseerd in lichtsturing aan de hand van bewegings- en aanwezigheidssensoren.

Verlichting aansturen met B.E.G.: goed voor het klimaat, de factuur én het welzijn

In het licht van de steeds strenger wordende klimaatdoelstellingen is lichtsturing een noodzakelijke én logische stap op het energieverbruik in gebouwen te beperken. Met eenvoudige, maar tegelijkertijd verregaande oplossingen maakt B.E.G. Belgium een degelijke lichtsturing in kantoor- en openbare gebouwen mogelijk. Dat heeft niet alleen voordelen voor de energiefactuur, maar komt ook het welzijn van de mensen in het gebouw ten goede. 

Het verhaal van B.E.G. begon in 1975. Toen zag de Duitse firma het levens­licht als verlichtings­fabrikant. Een kleine 50 jaar later is B.E.G. nog steeds een familiebedrijf, in handen van de familie Brück, maar is de actieradius uitgebreid. Vandaag de dag is B.E.G. gespecialiseerd in licht­sturing aan de hand van bewegings- en aanwezigheids­sensoren. Een kleine 15 jaar geleden werd de Belgische afdeling B.E.G. Belgium opgericht, die inmiddels tien man sterk is. Paul van Hinsberg, Directeur bij B.E.G. Belgium: “Dankzij de lokale afdeling kunnen we onze klanten beter ondersteunen. Complexe vragen krijgen snel een antwoord, en indien nodig kunnen onze specialisten mee zorgen voor de indienststelling op de werf zelf”, zegt van Hinsberg. “We verdelen onze producten uitsluitend via de groothandels, maar staan wel in rechtstreeks contact met de installateurs, zeker indien ze extra ondersteuning nodig hebben.”

‘Grote kantoorgebouwen zullen in de toekomst volledig geautomatiseerd worden, en de connectiviteit tussen de technieken onderling neemt toe. Onze oplossingen zijn klaar voor deze evolutie.’

Van tl naar led

Lichtsturing is vandaag de dag onmisbaar in grote gebouwen zoals kantoren. De opkomst van ledverlichting heeft daar zeker toe bijgedragen, stelt van Hinsberg. “Vroeger werd meer met tl-lampen gewerkt, die niet geschikt zijn om snel aan en uit te schakelen. De opkomst van led bracht een enorme flexibiliteit met zich mee, die een degelijke en energiebesparende lichtsturing mogelijk heeft gemaakt.” Lichtsturing omvat niet enkel het licht aan-en uitschakelen, maar ook met de optimale lichtkleur en -sterkte houden de oplossingen van B.E.G. rekening. “De cruciale factor blijft: energie­besparing, zeker in het licht van de klimaat­doelstellingen en de sterk stijgende energie­prijzen. Een goede licht­sturing kan resulteren in een energie­besparing tot 70 procent. Maar je mag ook niet vergeten dat verlichting een grote impact heeft op het welzijn van de mensen. Zo zie je dat er in kantoren rekening wordt gehouden met de biologische klok, en dat je dus ’s middags meer licht geeft dan in de vooravond.”

In het licht van het systeemdenken waar B.E.G. voor staat, verkoopt de firma buiten losse producten meer en meer totaal­oplossingen. Klanten kunnen kiezen voor ver­schillende niveaus van sturingen. “Ons parade­paardje is tevens de eenvoudigste oplossing: DALI-LINK”, legt van Hinsberg uit. “Deze multiroom-oplossing is eenvoudig te installeren en programmeren, en werkt via een gratis applicatie. Vooral in kleinere kantoren, scholen, bejaarden­tehuizen en gemeente­huizen is dit een zeer gewilde toepassing. Het grote voordeel van het systeem is dat het zo flexibel is: de klant kan de verlichting opdelen in gewenste groepen, zodat naargelang de voorkeuren bepaalde delen van het kantoor wel of niet of met een andere sterkte verlicht worden. Het is dus een eenvoudige oplossing die toch verregaande functionaliteiten biedt.” 

Automatisering

En daarmee is het eindpunt nog niet bereikt, vervolgt van Hinsberg. “Ik verwacht veel van de evoluties op vlak van automatisering, dus daar zetten we nu sterk op in. Dat is typisch B.E.G.: de firma wacht niet op de vraag van de markt, maar zet producten in de markt in de richting van waar de markt volgens ons heen zal gaan. Grote kantoorgebouwen zullen volledig geautomatiseerd worden, en de connectiviteit tussen de technieken onderling neemt toe. Onze oplossingen zijn klaar voor deze evolutie”, besluit de Directeur van B.E.G. Belgium.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details