Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Producten

Verlichting is specialistenwerk

Foto 3 slimme verlichting en relighting kopiëren
Door verschillende slimme verlichtingsarmaturen te laten samenwerken creëer je een geconnecteerd netwerk met een groot potentieel aan toepassingen en oplossingen.

12 mei 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Het nut van een goede verlichting staat als een paal boven water. Meer zelfs, quasi iedereen is daar ook van overtuigd. Betere concentratie op het werk en een beter algemeen welzijn zijn maar twee voordelen van goede verlichting. Dat de traditionele lichtbronnen verdwijnen wegens te weinig energie-efficiënt is eveneens algemeen geweten. Die lampen vervangen gaat verder dan simpelweg een ander lampje gebruiken. En wat dan gezegd over de zogenaamde slimme verlichting?

Relighting. Simpel gezegd, de ene lamp vervangen door een andere. Klaar is Kees. Of is er toch meer aan de hand en moeten we met meer factoren ­rekening houden? Het antwoord is duidelijk ja. Een simpel voorbeeld. De armatuur in de hoek van de woonkamer brandt niet elke dag. De gloeilamp (toegegeven, het is vergezocht, maar wij hebben allemaal nog leuke ­herinneringen aan de gloeilamp) doet nog dienst. Toch willen we de overstap maken naar een energie-efficiënter alternatief. Enter de ledlamp die veel minder verbruikt. Eén op één vervangen en klaar. Maar zorgt de ledlamp voor exact hetzelfde licht? Komt er niet te veel licht uit de armatuur zodat de hele situatie anders wordt? En probeer nu eens in te schatten dat in plaats van één lampje in de woonkamer een hele verdieping in een kantoorgebouw moet veranderen, of zelfs een heel kantoorgebouw? Moet dan het hele lichtplan herbekeken worden? De inplanting van de bureaus? Bij relighting komt er meer kijken en is het inwinnen van advies van een specialist, zoals bij elk verlichtingsproject, aangeraden.

Een andere lichtbron in een armatuur betekent automatisch een andere verlichtingssituatie in de ruimte.

Wat is slim?

Slimme verlichting is een brede term die een heel scala aan toepassings­gebieden en bijbehorende oplossingen omvat. Elke plek waar er licht brandt, elk verlichtingspunt afzonderlijk dus, kan een vorm van intelligente ­ver­lichting worden. In deze interpretatie betekent slimme verlichting dat je, bijvoorbeeld door het gebruik van bewegings- en aanwezigheidsdetectie, een extraatje toevoegt aan het ‘gewoon’ zorgen voor licht. Een (grote) stap verder kan bijvoorbeeld zijn dat je een netwerk van armaturen creëert, al dan niet met ingebouwde sensoren, die dan met de verzamelde data aan de slag gaan en een hele reeks processen opbouwen en uitvoeren. Een andere interpretatie van slimme verlichting, eentje die eveneens van belang is, handelt meer over de inplanting van de verlichtingspunten op basis van een uitgewerkt lichtplan. Dat lichtplan komt er sowieso op basis van de ruimte zelf en hoe deze gebruikt zal worden. Voldoet het lichtplan aan de verwachtingen, dan kan je ook spreken over slimme verlichting, namelijk lichtpunten die zo gepositioneerd zijn dat ze doen wat moet.

Slimme verlichting is een brede term die een heel scala aan toepassingsgebieden en bijbehorende oplossingen omvat.

Hulp vragen

Verlichting is specialistenwerk. Of het nu gaat om een relightingproject, een nieuwbouw (particulier of project) of openbare verlichting, specialisten ­allerhande staan paraat om je doorheen het project te loodsen. Een goede verlichting, en dus het licht op de juiste plaats op het juiste moment en op de juiste manier, zorgt er voor dat de ruimte gebruikt wordt zoals het moet en boven­dien aangenaam aanvoelt. Het maakt of kraakt een ruimte als het ware.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details