NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Voorkom problemen met de juiste cv-waterbehandeling
Fernox is een pionier op het gebied van het ontwikkelen van waterbehandeling voor zowel traditionele als hernieuwbare technologieën in huishoudelijke en commerciële verwarmingsinstallaties.

Voorkom problemen met de juiste cv-waterbehandeling

Fernox is zo’n 60 jaar terug opgericht in Engeland en sinds reeds 25 jaar zijn zij met hun cv-waterbehandelingsproducten ook aanwezig op de Belgische markt. Deze firma is ondertussen gekend als toonaangevende fabrikant van chemische producten voor het behandelen van cv-water, magneetfilters voor centrale verwarmingsinstallaties en oplossingen en diensten voor wateranalyse en advies. 

Yves Desplenter van de Belgische divisie: “Fernox is een pionier op het gebied van het ontwikkelen van waterbehandeling voor zowel traditionele als hernieuwbare technologieën in huishoudelijke en commerciële verwarmingsinstallaties. Meer concreet om kalkafzetting en roestvorming in de cv-installatie te verwijderen en/of te voorkomen.”

Fernox is zo’n 60 jaar terug opgericht in Engeland en sinds reeds 25 jaar zijn zij met hun cv waterbehandelingsproducten ook aanwezig op de Belgische markt.

Preventief handelen

Er was ooit een tijd dat men die roestvorming nor­maal vond. Het hoorde er gewoon bij. Althans dat dacht men. Yves Despelenter: “Maar met de huidige energieprijzen kan je dat gezien de gevolgen niet meer tolereren. Kalk­afzetting en roest­vorming leiden tot rendements­verlies en dat heeft een weer­slag op de energiekosten. Het hoeft ook helemaal niet als normaal beschouwd te worden dat er roestdeeltjes achter­blijven. Verstoppingen in condenserende gas­ketels moeten eveneens worden voor­komen. Net zoals corrosie en problemen
met de pH-waarden.

Fernox kwam als eerste fabrikant voor de dag met chemische additieven die zulke problemen effectief konden aanpakken. Niet alleen wanneer ze zich stellen of stelden, maar dus ook preventief. En zij brachten deze kennis en ervaring vervolgens naar de Belgische markt.”

“Interessant in het ontwikkelingsproces, waren onze goede contacten met de ketelfabrikanten. Onze producten worden bij hen uitvoerig getest”, gaat Yves Desplenter verder. “Het zit zo: zij laten materialen uit hun ketels bij ons testen en wij testen bij hen net zo goed onze producten. Deze wederzijdse ondersteuning is vrij uniek. Besef dat niet alle producten zo goed worden getest voor­aleer ze op de markt worden losgelaten. Maar wij vinden die testfase heel belangrijk. Nu concentreren we ons ook op warmtepompen en in die prijzencategorie is een goede werking van de installatie uiteraard nog veel pertinenter. Alles moet optimaal functioneren voor het behouden van een goed warmterendement.”

Kalkafzetting en roestvorming leiden tot rendementsverlies en dat heeft een weerslag op de energiekosten.

Groot renovatieproject

In Knokke is er momenteel een groot renovatie­project voor 200 residenties aan de gang. Zij gebruiken de waterbehandelingsproducten van Fernox. Gaëlle van hvac-specialist Moyaert licht toe: “Zeker bij renovatieprojecten waar een nieuwe cv-ketel gekozen wordt, maar er niet meteen de opportuniteit is om de leidingen te vernieuwen, slaan we een waterbehandeling nooit over. Het voorkomt dat bestaand vuil uit de leidingen in de nieuwe cv-ketel en het verwarmingscircuit terecht­komt. In leidingen zit behalve water ook kalk­afzetting of corrosie die gewoon erg ongewenst zijn voor eender welk toestel.”

De keuze voor Fernox ligt wat dat betreft voor de hand. Gaëlle: “Bij Fernox vinden wij het beter dat de magneet van de filter binnenin zit, en niet er omheen. We vinden er kwalitatieve materialen die voor vele toepassingen gebruikt kunnen worden. Wij zijn sinds het begin erg overtuigd van Fernox-filters. Vergelijken met anderen is dus niet nodig. De ondersteuning van de vertegen­woordiger wordt hier enorm gewaardeerd waar­door Fernox steeds als eerste ter sprake komt bij het aanbevelen van een nieuwe installatie.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details