NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Bewegings- en aanwezigheidsmelders van de toekomst: veelzijdig en onzichtbaar
De zichtbare sensorhoogte van de PD11 blijft beperkt tot 0.85mm, en de sensor is verkrijgbaar in 4 RAL kleuren.

Bewegings- en aanwezigheidsmelders van de toekomst: veelzijdig en onzichtbaar

Om voor een optimale lichtverdeling te zorgen, zijn bewegings- en aanwezigheidsmelders onontbeerlijk. Maar traditionele bewegings- en aanwezigheidsmelders zijn vaak opvallende aanwezigheden op een plafond, die er de strakke lijnen doorbreken. B.E.G. Belgium voorziet daarvoor in enkele strakke, onopvallende, maar erg veelzijdige en effectieve oplossingen.

De PD4-GH heeft een aparte lens waar de lichtmeting gebeurt, op de vloer.

De PD4-GH is een eerste, bijzondere bewegings- en aanwezigheids­melder. “De GH staat voor grote hoogte”, legt Paul Van Hinsberg, directeur van B.E.G. Belgium, uit. Voor die grote hoogte, voor­namelijk in hoogbouw­magazijnen, heeft de PD4-GH een heel bijzonder kenmerk. “Deze sensor heeft een aparte lens waar de lichtmeting gebeurt, op de vloer. Normaal zit de lichtmeting in de sensor zelf. Als je dan op 14 meter hoogte hangt, is het licht een groot verschil ten opzichte van de vloer, waar de mensen werken.” In dat opzicht is dit model uniek in de markt. Bovendien is de PD4-GH zeer flexibel. Niet alleen is de sensor mechanisch verstelbaar voor een montagehoogte van 5 tot 16 meter, maar is ie ook nog eens beschikbaar voor alle technologieën in de markt.

“Veel architecten vinden sensoren lelijk”, stelt Van Hinsberg. “En daarvoor is de PD11 een goede oplossing. Dat is een platte sensor, zo goed als onzicht­baar in het plafond.” De zichtbare sensor­hoogte blijft beperkt tot 0.85mm, en de sensor is verkrijgbaar in 4 RAL kleuren: wit, verkeerswit, antraciet en zwart. “Terwijl deze sensor plat is, ziet die toch evenveel als een bolle sensor. Ze worden hoofd­zakelijk gebruikt in kantoorgebouwen.” Ook deze PD11 is compatibel met alle technologieën op de markt.

Naast heel plat, is het ook mogelijk om heel klein te gaan. En dat is wat B.E.G. met de PICO doet. Met een gewicht van 4 gram en een diameter van 33 mm is dat de kleinste en lichtste aanwezigheidsdetector ter wereld. “Je ziet die amper, en toch kan die ook heel universeel ingezet worden”, zegt Van Hinsberg. De PICO kan net als de andere sensoren in het rijtje zeer universeel ingezet worden en heeft een detectiebereik van 10 meter.

In gebouwen met lamellenplafonds is het vaak niet makkelijk om een aanwezigheidsmelder onopvallend te plaatsen. Daar komt de PD5N-Lamella van pas. “Die past perfect tussen lamellen. Die is specifiek voor dat type plafonds gemaakt”, aldus Van Hinsberg. Dankzij de clipsluiting is deze sensor makkelijk monteer- en schuifbaar. Het product bevat ook een voorgemonteerde aansluit­kabel met plug-insysteem en een detectie­zone tot 10 meter. Het model is verkrijgbaar in zwart en wit. “Deze sensor is in twee technologieën beschikbaar, BMS en KNX, omdat hij steeds in grote ruimtes gebruikt wordt”, zegt de directeur.

Paul Van Hinsberg: “De klant is koning. Eender welke technologie die wil gebruiken, we kunnen helpen.”

B.E.G. Belgium biedt de verschillende technologieën waarop de sensoren worden aangesloten ook allemaal zelf aan. Het gaat hierbij om DACO, met een standalone functie, DALI-LINK, CASAMBI, DALI-SYS, BMS, KNX-systemen en KNX-DALI. “We zijn hierin bijzonder flexibel”, zegt Paul Van Hinsberg. “De klant is koning. Eender welke technologie die wil gebruiken, we kunnen helpen.” Hij ziet zelf ook een trend in de huidige installatie van dergelijke systemen. “De meeste verlichting is meer en meer DALI-gestuurd. Het licht dimt tot een bepaald niveau, de kleur verandert met het zonlicht mee… Dat zorgt ervoor dat je altijd de juiste hoeveelheid licht hebt. Onze technologieën zijn er klaar voor om dat te voorzien.”    

Terwijl de PD11 plat is, ziet die toch evenveel als een bolle sensor.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details