NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Geautomatiseerde lichtsturingen leiden tot efficiënter werken en lager energieverbruik
Geautomatiseerde lichtsturing in het sorteercentrum.

Geautomatiseerde lichtsturingen leiden tot efficiënter werken en lager energieverbruik

Het Duitse familiebedrijf B.E.G bekleedt op internationaal niveau een belangrijke plaats in kwalitatieve en toekomstgerichte lichtsturingen met sterke focus op duurzaamheid en efficiëntie. De Belgische tak van het bedrijf stond onlangs in voor de geautomatiseerde lichtsturing van het nieuwe, gecentraliseerde sorteercentrum van BelOrta in Borgloon.

In het nieuwe sorteercentrum ‘Sort & Pak’ verpakt de coöperatie vanaf nu jaarlijks net geen 28 MIO stuks hardfruit en sorteren ze er 42 MIO stuks. Ook hun veiling scheert hoge toppen. Met meer dan 1.000 telers en 400 medewerkers bekleden ze een belangrijke plaats in de sector. BelOrta werd met dit totaalproject zelfs door de Verenigde Naties bekroond als pionier in de implementatie van duurzaamheidsdoelstellingen.

Voor de geautomatiseerde lichtsturing in het nieuwe sorteercentrum namen ze B.E.G. Belgium onder de arm. Dit omwille van de gelijklopende visies en kwaliteitsnormen van beide partners. B.E.G. kon immers feilloos voldoen aan de bijzonder hoge standaarden die BelOrta hanteert bij het nastreven van maximale duurzaamheid. Een geautomatiseerde lichtsturing is immers een ideale manier om het energieverbruik te beperken en uw voetafdruk te verkleinen.

Plaatsing van de sensors op grote hoogte.

Situatieschets en klantenwensen

Er was al gekozen voor een algemene Dali-ver­lichting. Daarbovenop wilde BelOrta deze voor­zien van een Dali-lichtsturing, gekoppeld aan aanwezig­heids­detectie. Het systeem moest makke­lijk in te stellen en te bedienen zijn. Tevens moesten de melders die hoger dan 5 meter hangen over een groot detectiebereik beschikken en een perfecte lichtmeting op de grond kunnen uitvoeren.

BelOrta zocht specifiek naar een standalone systeem voor multiroom gebruik. Omwille van deze duidelijke klantenwensen werd een Dali-Link systeem voorgesteld, met als bijkomend voordeel dat de klant zelf achteraf wijzigingen kan doorvoeren.

Aanwezigheidsmelder met DALI-toepassingscontroller.

Gerichte oplossingen per ruimte

Vanwege de +5 m hoge plafonds in bepaalde ruimtes én de reeds aanwezige Dali-lijn,  werd in deze ruimtes gewerkt met de PD4-GH Dali-Link. Deze multisensor wordt gevoed via de Dali-bus. Dit heeft als voordeel dat er geen 230V nodig is en er gewoon op de Dali-lijn kon aangesloten worden. De externe lichtsensor zorgt voor een perfecte lichtmeting op de grond.

In andere, minder hoge ruimtes, zonder dag­licht en met beperkte aanwezigheid, werd met de PD3 gewerkt, een bewegingsdetector die hier zodanig is ingesteld dat de melder er na de laatste beweging 5 minuten actief blijft indien er geen 300 Lux lichtwaarde is. Deze oplossing bleek ideaal in de bergingen, toiletten en traphallen.

De kantoren en kantines werden voorzien van de PD2 master. In deze ruimtes met langdurige aan­wezig­heid valt immers daglicht binnen en bij voldoende lichtinval (hier ingesteld op 15 minuten, 500 Lux) schakelt de melder de ver­lichting uit, wat aanzienlijke besparingen met zich meebrengt.

PS-DALI-LINK-USB-REG voiding voor montage op rail.

Intelligente aanpak van de koelcellen

In de koelcellen, met lage temperaturen en condensvorming, werd gekozen voor de PD4-M-1C-GH-OB in combinatie met een IP65 opbouwdoos. Doordat deze ruimtes gesloten zijn en er geen daglicht binnenvalt, was hier geen Dali-melder noodzakelijk. De lichtwaarde werd ingesteld op 1000 Lux. Hiermee wordt vermeden dat de rondrijdende heftrucks, die zelf over voldoende verlichting beschikken, de verlichting continu aan zouden zetten. Omdat er maar een korte aanwezigheid is in de koelcellen, is hier gekozen voor een instelling 5 min na de laatste beweging. 

In de Sorteerloods werd een nalooptijd ingesteld van 15 minuten. Vanwege de grootte van deze afdeling, moest er voldoende lang worden verlicht om de medewerkers ruim de tijd te geven om terug te keren naar hun eigen zone. De lichtwaarde werd ingesteld op 2500 Lux. Deze ingestelde lichtwaarde is hier noodzakelijk om voldoende verlichting te hebben bij de sortering. 

Bij dit project werd uitsluitend voor masters gekozen, dit in functie van reserve-onderdelen. Wanneer maar 2 melders op één kring zitten, wordt wel vaker gekozen voor 2 mastertoestellen.

Aanwezigheidsmelder met externe lichtsensor voor hoge plafonds.

Producten mét service

Wat BelOrta ook over de streep heeft getrokken om te werken met B.E.G. Belgium is het sterk uitgebouwde service-aspect. Bij dit project werd ondersteuning geboden van het begin tot het einde. B.E.G. bestudeerde mee de plannen, suggereerde welke melders waar te plaatsen, gaf on-site advies, tekende de finale plannen uit en assisteerde bij de ingebruikname van de installatie. Tevens werden opleidingen gegeven aan de technische dienst van BelOrta en dit aan de hand van de eenvoudige en gebruiksvriendelijke Dali-Link App.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details