NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Gerenommeerde fabrikant elektro-installatiemateriaal en behuizingstechnieken aan vooravond 120-jarig bestaan
Een greep uit de aangepaste, op maat gemaakte ontwerpen van Spelsberg.

Gerenommeerde fabrikant elektro-installatiemateriaal en behuizingstechnieken aan vooravond 120-jarig bestaan

Spelsberg, marktleider in de elektrobranche met vooral ervaring in de ontwikkeling en productie van elektro-installatiemateriaal en behuizingstechniek voor de elektrospeciaalzaak en de industrie, viert in 2024 zijn 120ste verjaardag. Geen beter moment voor een terugblik op de geschiedenis van dit van oorsprong Duits bedrijf dat vijf jaar geleden ook een Belgische afdeling opende, in Leuven. Constante vormt de rode draad in dit verhaal.

Het verhaal van Spelsberg begint in 1904 in Schalksmühle, een dorpje in de heuvels van het Duitse Sauerland. Walther Kaiser en Ernst Spelsberg richten er de firma Kaiser & Co op, dat pioniert met de industriële productie van elektro-installatiemateriaal, aanvankelijk isolatiebuizen. Al snel worden dozen voor vochtige ruimtes, eerst in gietijzer en later in bakeliet, de nieuwe specialisatie en wordt het bedrijf omgedoopt naar Kaiser & Spelsberg.

Vanaf 1956 onder huidige naam

In 1956 scheiden de wegen van beide oprichters en gaat het bedrijf voort onder de huidige naam Günther Spelsberg, naar de man die dan als tweede generatie de leiding heeft over de onderneming. Het productgamma wordt rond hetzelfde jaar voor het eerst uitgebreid. Spelsberg – die verkorting van de firmanaam wordt gebruikelijk – produceert nu ook wurgnippels, thermoplastische aftakdozen en opbouwverdelers voor vochtige ruimtes. 

Na 1960 stort Spelsberg zich ook op de productie van behuizingen voor de industriële sector en breidt het zijn aanbod aan veelzijdige behuizingsystemen alsmaar verder uit. Het vraagt ook tal van octrooien aan.

Na de uitbouw van de productiecapaciteit groeit het assortiment in de jaren 80 verder, met de aanmelding van nog meer octrooien voor aftakdozen en behuizingen tot gevolg. Met de ontwikkeling en productie van één van de eerste moduleaansluitdozen voor fotovoltaïsche zonne-energie, boort Spelsberg in deze periode ook een nieuwe bedrijfssector aan.

In 1989 verhuist Spelsberg naar nieuwe gebouwen op een industrieterrein en investeert het in een tweede productieplaats in Buttstädt in Thüringen. 

Begin jaren 2000 introduceert Spelsberg zijn nieuwe brandveilige WKE-aftakdozen, met elektrisch functiebehoud in geval van brand. Spelsberg richt in dezelfde periode een test- en certificeringscentrum op, geaccrediteerd volgens VDE en UL. Dat stelt Spelsberg in staat zijn normconforme producten in industriële kwaliteit – waterdicht, slagvast en uv-bestendig – aan te bieden. 

De aftakdoos Abox 100 is een referentieproduct voor Spelsberg.

Wereldprimeur

De recente geschiedenis van het bedrijf typeert zich door verdere groei, wat noopt tot een nieuw administratiegebouw en de aankoop van een naburig fabrieksterrein. Veel handelsmerken hebben zich inmiddels tot beproefde producten in de branche ontwikkeld, zoals Abox, de Rode Reeks, de modulaire verdeler AK en de behuizingsseries TK, TG en GTi. In 2014 zorgt Spelsberg opnieuw voor een revolutie in de markt van de installatietechniek: met de nieuwe Rapid-Box kan aftakken van stroom sneller worden uitgevoerd, zonder kabelonderbreking. In 2015 volgt dan weer een wereldprimeur met de AK Air, de eerste verdeler die ademt, zodat condensvorming in de kast vermeden wordt. 

Vandaag behoort Spelsberg tot de internationaal toonaangevende fabrikanten in de elektrobranche op het gebied van elektro-installatie en behuizingstechniek. De onderneming is tegenwoordig wereldwijd actief via verkooppartners en met tien dochterondernemingen, waaronder sinds vijf jaar ook in ons land (Leuven). Spelsberg produceert nog consequent en uitsluitend in heimat Duitsland. Momenteel omvat het assortiment ruim 5.000 artikelen, waaronder aftakdozen, modulaire verdelers, behuizingen voor klemmenblokken en meter- en industriële behuizingen. Bovendien levert Spelsberg heden ten dage voor projecten van elke schaalgrootte ook maatwerkoplossingen, zoals het voorzien van connectoren, het printen van bedrijfslogo’s op de doosjes of het voorbedraden van bekabeling. Met die aangepaste oplossingen die complex installatiewerk op de werf voorkomen, wil Spelsberg installateurs tijd helpen besparen en zich onderscheiden van andere grote spelers op de markt.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details