NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Mee zijn met elektrische keuringen
Elektrische keuringen vormen een essentieel onderdeel van de veiligheidsprotocollen in de installatietechniek.

Mee zijn met elektrische keuringen

Een gunstig keuringsverslag is de bekroning op een elektrische installatie. De weg ernaartoe kan tijdrovend zijn, van voorbereiding en controle tot administratie en opvolging. Technologische innovaties bij erkende controleorganismes helpen hierbij, al kan je als installateur ook de efficiëntie en het resultaat beïnvloeden. Bijblijven is de boodschap.

Elektrische keuringen vormen een essentieel onderdeel van de veiligheidsprotocollen in de installatietechniek. Defecten in een elektrische installatie kunnen leiden tot brand of elektrocutie. Of het nu gaat om residentiële, commerciële of industriële projecten, het waarborgen van de elektrische veiligheid is je grootste prioriteit. Daarom wordt de installatie ook gekeurd, conform de voorschriften van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI). Het naleven van deze normen is een wettelijke vereiste én draagt bij aan de reputatie van professionals in de installatietechniek. 

De keuringsfrequentie hangt af van diverse factoren, zoals het type gebouw en de leeftijd van de installatie. Over het algemeen moet een installatie om de 25 jaar gekeurd worden, bij verhuur van een woning om de vijf jaar. Bij nieuwbouw moet je de installatie binnen de 18 maanden na de eerste ingebruikname laten keuren en bij verkoop van een woning is een keuring ook verplicht.

Als gevolg van de technische evolutie van elektrische installaties worden ook de regels bijgestuurd, zoals recent nog in juni 2023. De update van AREI houdt rekening met nieuwe technologieën en installaties, zoals laadpalen voor elektrische voertuigen, zonne-energiesystemen, energieopslagsystemen en slimme netwerken. Zo is het reglement up-to-date en sluit het aan bij de stijgende vraag naar duurzame energieoplossingen. 

Een gunstig keuringsverslag is de bekroning op een elektrische installatie.

Vroegtijdig opsporen helpt

De keuring van installaties hoeft geen last te zijn. Door regelmatige controles kan je als installateur problemen vroegtijdig opsporen en corrigerende maatregelen nemen, waardoor ongelukken en schade aan eigendommen worden voorkomen. 

Zeker doen:

risicoanalyse en preventieve maatregelen: niet alleen bestaande problemen identificeren, ook potentiële risico’s voor morgen voor­spellen. Deze proactieve benadering stelt je in staat om preventieve maatregelen te nemen, zoals het upgraden van verouderde apparatuur, het implementeren van betere beveiligingsmaatregelen en het verbeteren van de betrouwbaarheid van de installatie;

rapportage en documentatie: gedetailleerde rapporten kunnen dienen als bewijs van naleving voor regelgevende instanties en ze bieden waardevolle informatie voor toekomstige inspecties en onderhoudswerkzaamheden;

apparaten & apps gebruiken: denk aan infra­roodinspectie om temperatuurvariaties in elektrische systemen te detecteren, analyzers die de kwaliteit van de elektrische stroom meten, isolatietesters die controleren op lekstroom, enzovoort. 

De keuringsfrequentie hangt af van diverse factoren, zoals het type gebouw en de leeftijd van de installatie.

The digital way

Je eigen processen als installateur bijsturen en opvolgen gaat hand in hand met technologische innovaties die de keuringen zelf vereenvoudigen. Erkende keuringsorganismen werken veelal met digitale platformen waardoor de voortgang volledig online kan worden opgevolgd: vanaf de initiële keuringsaanvraag tot de administratieve opvolging, de uitvoering van de keuring en het raadplegen van de certificaten en attesten nadien. Wat tools en methoden betreft: geavanceerde meetapparatuur en drones voor inspecties op moeilijk bereikbare plaatsen verbeteren de efficiëntie en nauwkeurigheid van keuringsprocessen. The digital way it is.

In een wereld waar elektriciteit een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven is, spelen elektrische keuringen een onschatbare rol in het waarborgen van de integriteit en veiligheid van onze elektrische systemen. Als installateur druk je samen met de keuringsinstantie een stempel: je draagt bij aan een veiligere en duurzamere toekomst.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details