NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Nieuw gamma oplossingen maakt bestaande HVAC-systemenenergiezuiniger
Via de handige Belimo Retrofit+-app kunnen installateurs het Retrofit+-gamma doorzoeken.

Nieuw gamma oplossingen maakt bestaande HVAC-systemenenergiezuiniger

Belimo, wereldwijd marktleider in de ontwikkeling, productie en verkoop van meet- en regelapparatuur voor de energie-efficiënte besturing van systemen voor verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC), lanceert het gamma RetroFIT+. De verschillende oplossingen in het assortiment maken een comfortabele vervanging en modernisering van klepaandrijvingen of kleppencombinaties in bestaande HVAC-installaties mogelijk en verhogen de energie-efficiëntie van de installaties. Belimo breidde zijn verkoopafdeling ook uit met productmanagers die gespecialiseerd zijn in de RetroFIT+-toepassingen. 

Ook room operating units behoren tot het Belimo-assortiment.

Gebouwen zijn jaarlijks verantwoordelijk voor 40% van de globale CO2-uitstoot. Een groot aandeel van dat percentage is afkomstig van het energieverbruik van de gebouwen, dat vaak nochtans een pak efficiënter kan. 

In nieuwbouwprojecten gaat vandaag gelukkig veel aandacht naar de energiezuinigheid van de gebruikte installaties. Maar aangezien jaarlijks slechts 2% van de gebouwen wereldwijd nieuw wordt opgetrokken, kan het energieverbruik in gebouwen het beste worden teruggedrongen door te focussen op de renovatie van bestaande gebouwen. 

Het is in die context dat Belimo, dat nu zo’n twee jaar beschikt over een Belgische vestiging, in Grimbergen, op 7 september RetroFIT+ lanceerde. Met dat initiatief wil Belimo, dat vooral luchtklepaandrijvingen, regelventielen, sensoren en meters ontwikkelt, produceert en verkoopt, zijn klanten helpen bij het optimaliseren van HVAC-installaties in bestaande gebouwen. RetroFIT + omvat enerzijds oplossingen die, met slechts een minimale uitvaltijd van de installatie, een comfortabele vervanging en modernisering van klepaandrijvingen en kleppencombinaties, ook van diverse concurrenten, in reeds bestaande installaties mogelijk maken en dus de energie-efficiëntie van de installaties aanzienlijk verhogen. Via een speciale tool op de website van Belimo of via de handige Belimo Retrofit+-app kunnen installateurs zoeken naar passende vervangproducten in de categorieën lucht, water en sensoren. 

Anderzijds behelst RetroFIT+ ook gerichte expertise waarop de verschillende klantprofielen een beroep kunnen doen. Belimo breidde daarvoor zijn verkoopafdeling uit met productmanagers gespecialiseerd in de RetroFIT+-toepassingen, die de ingenieurs en technici in renovatieprojecten kunnen bijstaan, vanaf de initiële beoordeling van het project tot en met de succesvolle voltooiing ervan. 

Een thermische energiemeter van Belimo (links) en de Belimo Energy Valve.

Kleine wijzigingen maken een groot verschil

“Het plusteken In RetroFIT+ staat dan ook voor de bijkomende waarde die klanten kunnen verwachten wanneer ze met Belimo samenwerken”, vertelt Steve Aerts, managing director van Belimo Belgium. “Door slimme componenten en de HVAC-expertise van Belimo te combineren, kan een grotere impact worden gerealiseerd.”

Volgens Belimo bestaan er enkele misvattingen die eigenaars en exploitanten van gebouwen ervan weerhouden installaties in gebouwen te retrofitten. Zo zouden vele onder hen bang zijn voor de kosten en de complexiteit van retrofitting en voor de hinder die de bewoners daarbij kunnen ondervinden, omdat ze denken dat je meteen de hele HVAC-installatie moet vervangen. “Maar het is zoals gezegd niet nodig om het hele HVAC-systeem te vervangen om een verschil te maken”, benadrukt Steve Aerts. “Het HVAC-systeem van een gebouw optimaliseren of aanpassen om de prestaties en de energie-efficiëntie te verbeteren is een relatief kleine inspanning met minimale hinder voor de bewoners die resulteert in onmiddellijke kostenbesparingen. Een HVAC-systeem upgraden met nieuwere technologie is een doeltreffende manier om te voldoen aan de toenemende vraag naar hogere energie-efficiëntie, meer comfort voor de bewoners en gezondere binnenlucht. Modernere apparatuur helpt bovendien niet alleen de energierekening te verlagen, maar levert ook bijkomende kostenbesparingen op. Zo zijn slimme, hoogwaardige besturingscomponenten betrouwbaarder, waardoor ze minder onderhoud vereisen en minder storingen vertonen, wat leidt tot een langere levensduur van het complete systeem. Hoewel de initiële investering duurder kan uitvallen dan een eenvoudige afstelling van het HVAC-systeem, zijn de voordelen op lange termijn, met name dus de energie-efficiëntie en daarmee gepaard gaande kostenbesparingen en lagere koolstofuitstoot, aanzienlijk”, besluit hij. 

De elektronische drukonafhankelijke regelventielen die tot 55% van de pompenergie en tot 7% CO2-uitstoot helpen besparen in vergelijking met conventionele drukafhankelijke ventielen zijn slechts een voorbeeld van een oplossing in het RetroFIT+-gamma. Naast zijn standaardproducten biedt Belimo ook klantspecifieke producten en diensten aan. Op aanvraag zijn onder meer vooraf gemonteerde assemblages, specifieke koppelstukken en kabellengtes en klantspecifieke markering en parametrisering mogelijk.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details