NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Nieuwe inlinepomp als eerste in haar soort volledig geoptimaliseerd voor systeemefficiëntie
KSB noemt de Etaline Pro “een allrounder in de gebouwentechniek”.

Nieuwe inlinepomp als eerste in haar soort volledig geoptimaliseerd voor systeemefficiëntie

KSB, Duits fabrikant van een breed scala aan pompen en afsluiters die wereldwijd actief is, bracht medio 2023 met Etaline Pro een nieuwe inlinepomp op de markt die goed is voor een primeur. “Het is de eerste in haar soort die, dankzij een holistisch ontwerp, helemaal geoptimaliseerd is voor systeemefficiëntie en waarvan het optimale bedrijfspunt kan worden ingesteld over een zeer brede grafiek”, vertelt Geert Honof, sales engineer bij KSB Belgium.

“We hebben het wiel niet opnieuw uitgevonden, maar wel de pomp”, maakt Geert Honof meteen duidelijk hoe vernieuwend de Etaline Pro is. “De pomp combineert op ongeëvenaarde wijze het hoogste rendement met ongekende flexibiliteit. Door haar op hoge toerentallen toe­gespitst constructie en intelligente regel­mogelijkheden heeft ze een veel groter werkbereik dan al haar soortgenoten.”

Door haar op hoge toerentallen toegespitste constructie en intelligente regelmogelijkheden heeft de Etaline Pro een veel groter werkbereik dan haar soortgenoten.

Tal van voordelen

Dat biedt volgens de sales engineer tal van voordelen, onder meer op het vlak van installatie­planning en het inkoopproces. “Voorheen was het zo dat pompen werden ontworpen voor specifieke omgevingen en uitsluitend daarin werden ingezet”, licht hij een eerste van die troeven toe. “De Etaline Pro kan veel breder worden ingezet. Als een gepland bedrijfspunt niet overeenkomt met de werkelijkheid of verandert als gevolg van bijvoorbeeld bouwkundige aanpassingen, dan kan de pomp eenvoudig opnieuw worden ingesteld en vervolgens hoogefficiënt blijven werken. Door die zogenaamde tune to process-mogelijkheid is het bij de planning ook niet nodig om een vermogensreserve aan te houden.”

Dat brede werkveld zorgt dan weer voor een reductie in het aantal varianten, wat ook voordelen biedt. “Waar tot nu toe ongeveer 40 pompgroottes de complete grafiek dekten, zijn er van de Etaline Pro slechts 15 varianten nodig, in de groottes DN25, DN32, DN40, DN50 en DN65”, legt Geert Honof uit. “De vermindering van het aantal varianten biedt enorme kansen voor het inkoopproces, het voorraadbeheer en het onderdelenmanagement, met name snellere levering van pompen en onderdelen, minder benodigde voorraadruimte, flexibelere inzet bij vervanging en eenvoudigere logistiek.”

Ook de stille werking – dankzij speciaal ontwikkelde motoren, de eenvoudige inwerkinstelling – door vooral in de fabriek ingestelde parameters – en het grotere installatiegemak, doordat de complexiteit van de onderdelen aanzienlijk verminderd werd, noemt de sales engineer grote voordelen van de Etaline Pro. “Het is daardoor een compacte pompunit die amper ruimte inneemt en eenvoudig kan worden geïnstalleerd, bediend en onderhouden”, aldus de sales engineer.

De Etaline Pro is een compacte pompunit die amper ruimte inneemt en eenvoudig kan worden geïnstalleerd.

Duurzaamheid (h)eerst

De Etaline Pro draagt ook bij aan meer duurzaamheid. Geert Honof: “De pomp kan snel aan nieuwe eisen worden aangepast door de gebruiksparameters aan te passen. Ze hoeft niet te worden vervangen zoals vandaag voor soortgelijke pompen het geval is. Daarnaast gaat de pomp ook langer mee omdat ze minder trilt en een cavitatievrij bedrijf heeft over een groot bereik. In de productie van de Etaline Pro werd het gebruik van materialen dan weer aanzienlijk verminderd en de indicator voor circulariteit van de materialen noemenswaardig verhoogd. Het resultaat is een CO2-neutrale productie.”

Breed toepassingsgebied

Een en ander maakt de Etaline Pro geschikt voor tal van toepassingen. “Industriële circulatie­systemen, circuits voor koeling, filtering en reiniging of installaties voor koeling, verwarming, water­voorziening en warmterugwinning: de Etaline Pro is een allrounder in de gebouwentechniek”,  besluit de sales engineer. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details