NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
TechBiM: een revolutie in de digitale bouwwereld

TechBiM: een revolutie in de digitale bouwwereld

Voor installateurs in de bouwwereld kan digitalisering zowel een bevrijding zijn aangezien het aanzienlijke efficiëntieverbetering met zich meebrengt, maar tegelijkertijd zorgt het ook voor de nodige complexiteit door de snelle technologische vooruitgang en de overvloed aan digitale tools en platformen. Het gebruik en toepassen van BIM is een oplossing om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

Uitdagingen

De uitdagingen voor de bouwsector voor de komende jaren zijn groot. Er is de groeiende focus op duurzaamheid en energie-efficiëntie, er is de War for Talent en de krapte op de arbeidsmarkt, er is de toenemende complexiteit van projecten, en er is een steeds strenger wordende regelgeving rond normen, bouwvoorschriften en veiligheid. Naast dit alles ondergaat de bouw- en installatiesector ook een digitale transformatie. U als bouwpartner moet zich hierop aanpassen en vertrouwd geraken met digitale tools zoals BIM (Building Information Modeling), IoT-apparaten (Internet of Things), geavanceerde meetsystemen, … . Het vergt een investering, niet alleen in hardware en software, maar ook in training en ontwikkeling om op de hoogte te blijven en deze te integreren in uw dagdagelijks werk.

Belang van BIM

BIM wint aan belang in de bouwsector en wordt cruciaal om de hedendaagse uitdagingen aan te pakken. Het faciliteert effectieve samenwerking tussen alle bouwpartners, bevordert communicatie en minimaliseert fouten voor een efficiënter projectbeheer. Bovendien biedt BIM oplossingen voor kostenbeheersing en draagt het bij in snellere besluitvorming, beter beheer van veranderingen en strakkere planning.

Het gebruik van BIM helpt om gebouwen in virtuele modellen te visualiseren, wat helpt bij het identificeren van mogelijke conflicten en het verminderen van fouten op de bouwplaats.

Ook in het kader van duurzaamheid ondersteunt BIM milieuvriendelijke oplossingen door simulaties en analyses in ontwerpfase, wat de ecologische afdruk van gebouwen vermindert en duurzame bouwpraktijken bevordert.

In deze dynamische wereld van de bouwsector waar BIM en technologische vooruitgang een onmisbaar aspect is geworden, speelt TechBiM een cruciale rol in het vormgeven van de toekomst.

TechBiM als oplossing

Want voor alle bovenstaand genoemde uitdagingen en mogelijkheden is betrouwbare informatie van groot belang. TechBiM, een initiatief van beroepsfederatie Techlink, biedt een antwoord om die informatie te bekomen vanuit betrouwbare bronnen op een hele doeltreffende wijze door een digitale standaard te zijn voor digitale bouwelementen.

De essentie van TechBiM ligt in het doorbreken van silo’s en het bevorderen van samenwerking. Het initiatief streeft ernaar om de barrières tussen verschillende actoren in de bouwketen te slechten, zodat informatie naadloos kan stromen. Dit resulteert niet alleen in een efficiënter proces van ontwerp tot oplevering, maar ook in een verhoogde innovatie binnen de sector.

In de afgelopen jaren heeft TechBiM reeds op diverse fronten aanzienlijke vooruitgang geboekt, en grijpt daarom dit momentum aan om onze prestaties te presenteren aan de gehele bouwsector tijdens het TechBiM Summit event op 22 februari 2024.

Joris Van Bossche: “TechBiM is de sleutel tot een revolutie in de bouwsector, waar efficiëntie, samenwerking en duurzaamheid samenkomen. Het vormt niet alleen de brug naar de toekomst, maar ook de bouwstenen voor innovatie en succes in de moderne wereld van bouwtechnologie.”

TechBiM Summit event

De volledige bouwgemeenschap, variërend van ontwerpers en uitvoerders tot facility managers, fabrikanten, softwarepartijen en dienstverleners, wordt uitgenodigd op dit event. Het TechBiM Summit biedt een unieke gelegenheid om de meerwaarde van dit innovatieve concept te verkennen, ondersteund door inspirerende praktijkcases gepresenteerd door vooraanstaande sprekers en bedrijven uit de volledige bouwketen, zoals keynotespreker Rik Vera, ingenieursbureau Sweco, BIM dienstverleners Overzicht en Bimplan, uitvoerder VMA, fabrikanten Grada, Rf-Technologies en Orbit, softwarepartners Hysopt, IMI Hydronic en ThorbiQ, en federaties Techlink en BMP.

Door deel te nemen aan het gratis TechBiM Summit kunnen bouwprofessionals niet alleen hun kennis vergroten, maar ook actief bijdragen aan de transformatie van de bouwsector naar een gedigitaliseerde en samenwerkingsgerichte toekomst. Het is een unieke gelegenheid om de kracht van TechBiM te ervaren en de weg te effenen voor een revolutionaire periode in de digitale bouwwereld.

Inschrijvingsformulier, volledige agenda, sponsors en andere informatie is te raadplegen op: https://www.techbim.be/events/techbim-summit-digitale-bouwrevolutie-2-0/

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details